Moldova, colț de rai

Lacul codrilor albastru

Uneori străbatem sute de kilometri pentru a merge la munte sau la mare, ignorând locuri poate infinit mai frumoase și mai ofertante în materie de natură și relaxare. Fie că ne arde talpa după locuri exotice sau suntem sclavii trendurilor “cool” – Grecia, Bulgaria, Italia, Spania etc (pentru mare) sau cine știe ce ștranduri/piscine urbane în vogă, evităm anumite zone care par prea la “îndemână” sau prea “uncool”.

Vă propun azi o incursiune ( la pas, eventual cu un rucsac în spate) în natura (încă) sălbatică de pe valea Bistriței. Un loc unde am făcut plajă și m-am scăldat ani la rând, un loc fără papillon și frac, unic, simplu și aducător de fericire autentică.

Să înceapă povestea…

In diminețile de vară, când florile de câmp încep ușor, ușor să se usuce de rouă sub soare și odată încinse impregnează aerul cu un parfum imposibil de captat în cuvinte, în astfel de dimineți, lacul Bâtca Doamnei își leagănă undele domol, aproape hipnotic.

10

Albăstrelele, cimbrișorul sălbatic, florile de sânzâiene, ciulinii înfloriți și Măria Sa, fânul dat în pârg, alcătuiesc împreună cu briza lacului o excelentă terapie anti-stress. Doar câțiva pescăruși taie priveliștea și tulbură pacea locului cunoscut mai mult de localnici și mai puțin de turiști.

5

Nu trebuie să faci nimic altceva decât să te oprești, să privești și să inspiri.

12

Apoi îți poți continua călătoria spre coada lacului, mergând pe drumeagul de lângă dig, până ieși în sfârșit în sălbăticie.

1

Aici vei întâlni doar o potecă fermecătoare care șerpuiește de-a lungul apei și asupra căreia se apleacă posesiv bolți din crengi de măceș, păducel, rugi de mur și alte asemenea „vietăți” agățătoare care se războiesc după caz, cu buclele tale/chelia ta, încât îți promit că vei ieși (din această luptă cu mărăcinii) dacă nu cu orgoliul de turist șifonat, atunci măcar cu ceva zgârieturi onorabile și ceva fire de păr lăsate tribut tufelor de păducel.

6

4
Acum, dacă tot ai depus efortul de a ajunge până aici, scoate-ți rogojina/prosopul și lățește-te elegant pe prundișul de la mal, sau, dacă ai o toleranță ridicată la furnici, tolănește-te în fânul cosit de pe deal.

9

Poți sta în costum de baie sau în costumul lui Adam, crede-mă, nimeni nu se va supăra, poate doar vreun pescar rătăcit te va privi pe sub sprâncene dezaprobator sau fluturii te vor survola ezitând – ești întreg la cap, sau poate doar un simplu corporatist lovit de streche? :))))
De acolo, de sus, priveliștea este și mai frumoasă iar dormitul la soare cu nasul în fân este chintesența trândăvelii. Cunoscătorii știu de ce.

819
Superbul lac de lângă Piatra Neamt este înconjurat de păduri și se termină într-o mică deltă unde se adună uneori colonii uriașe de lebede.

11

17

Din zona lacului panorama este idilică – într-o parte masivul Ceahlău, apoi colinele Cozla, Cernegura, Cârloman, Pietricica, precum și arealul Agârcia, toate zone protejate prin lege.

15

Așa că turistule, dacă vii, bucură-te în liniște și nu polua cu peturi sau alte năzbâtii colțul ăsta de sălbăticie.Lasă-ți mașina în oraș și ia-o la picior, fie pe munte, fie spre lac. Dă binețe altor rătăciți ca tine. Culege mure/zmeură atât cât să-ți satisfaci pofta și lasă restul păsărilor că și “ele este o gură și trebuie să mânăncă”. Nu vorbi tare că sperii peștii și te vor blagoslovi pescarii de toți morții și sfinții la un loc. Și oricum, într-un loc ca ăsta, vorbele sunt de prisos. 🙂

14

Privește, bucură-te și taci. Ia-ți doza de “chilleală” și întoarce-te apoi între betoanele sinistre sau în acel “cubicle” aseptic care-ți mănâncă 8 ore în fiecare zi. Poate și mai mult. Dar înainte de asta, uită-te bine la cerul ăla ireal de albastru și transparent și întreabă-te de ce?

7

 

© Ionela Chiru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s