Eterna Bucovină

Obcinile Bucovinei și casele din lemn, vechi de 100 de ani.

Nu știu cum se face, dar când intri în Bucovina parcă se sparg toți norii plumburii și răsare soarele. Ploua cu găleata în Iași când am plecat spre Breaza, pe coclaurile Sucevei. Îmbrăcată  la țol urban, de corporatist. La fel de plumburiu ca cerul ăla de atârna apăsător deasupra orașului.

De la job direct în verde.

18766059_1251602631633109_484779205363655900_n

Câtă nefericire se poate acumula într-o săptămână de stat închis între pereți de beton și sticlă? Mai ales când ești o mică sălbăticiune care a hălăduit toată tinerețea prin codri de brazi? Vă las pe voi să ghiciți 🙂

Așadar spre Bucovina, cu AC/DC , Deep Purple și Skid Row la maxim.  Rockeri vagabonzi  cu muntele în sânge și spiritul încă intact.

Aș vrea să vă pot povesti cât de frumoasă este Breaza. Cât de a dracului de frumoasă este de fapt toată zona cu pricina. Breaza, Pârâul Negrei, etc.

Dar v-aș strica toată plăcerea de a descoperi voi înșivă asta.

Ori de câte ori dau peste un loc din ăsta fermecat, obișnuiesc să spun: „ aici vreau să mă retrag când voi fi la pensie”. Apoi descopăr un alt loc incredibil de frumos și spun același lucru. Apoi altul. Și altul. Atât e de măreață țara asta cititorule. Nu-ți bate joc de ea. Iubește-o. Iubește-o ca și cum te-ai îndrăgosti de cea mai frumoasă femeie din lume.

18699880_1251603421633030_1486104158813114986_n

18766110_1251603314966374_2076396631020477221_n

Există ceva sfâșietor în puritatea asta aspră a munților noștri. Încă mai păstrează o demnitate și o poezie calmă în ciuda mârșăviilor oamenilor. Ciuntiți, defrișați, pângăriți.

(Cocalari care tăiați în neștire, plozii voștri vor crește cunoscând pădurea din cărți.

Cocalari care faceți grătare în pădure și lăsați în urmă sute de peturi, plozii voștri vor înghiți plastic.

Cocalari din toate țările, uniți-vă întru Plasticariada și Gunoiada Neamului! Apoi dați-vă foc.)

Iertată să-mi fie această paranteză. Efectul trecerii pe lângă porțiuni de păduri rase la sol. Și credeți-mă, sunt foarte multe. Peste tot. Un dezastru ecologic. Motiv suficient pentru a mă îndrăci și a descărca aplicația aia șmecheră, Inspectorul Pădurilor. Vezi un camion cu bușteni? Ia-i numărul și verifică-l în aplicație. Îți va spune dacă e legal sau ba. Dacă ceva nu e în regulă sună la 112.

Dar să revenim la Breaza și la Satul Bucovinean. Există ceva în Bucovina și Maramureș. Ceva ce sudul țării a pierdut. Parcă ar fi coborât Dumnezeu aici și ar fi binecuvântat tot: oameni, dealuri, munți, păduri, vite. Parcă s-ar fi hodinit oleacă pe iarba aia grasă și mustind de rouă.

20170430_163938

 

Și acum, despre Satul Bucovinean. Un cuplu (culmea paradoxului – din București) s-a gândit să adune câteva case de lemn, vechi de mai bine de 100 de ani și să le reconstruiască într-un ansamblu minunat, numit Satul Bucovinean. Turiștii se pot caza aici și se pot delecta cu bucate tradiționale, preparate cu ingrediente din gospodaria proprietarilor.

18700345_1251602838299755_7820607982220928794_n

Un basm de Petre Ispirescu. Adus la viață în secolul nostru. O minunăție de loc. Cu pârâu clipocind la o aruncătură de băț și coline pe care oile și vacile pasc domol  în sunet de tălăngi. O liniște teribilă întreruptă când și când de scheunatul unui uliu flămând.

Gazda, o doamnă din București cu drag de Bucovina. Om frumos și tare cumsecade. Ne-a ghiftuit la propriu cu porții uriașe.

Păstrăv prăjit cu mujdei și mămăliguță. Cârnaț și murături de casă. Dulcețuri și afinată pregătite tot în casă. Borș de perișoare “oblojit” cu smântână grasă și ardei iuți.  Lapte proaspăt muls și unt. Slană afumată și ceapă. Un vraf de clătite să le pună capac la toate năzdrăvăniile astea bucovinene.

Tocmai ce spuneam mai sus că Dumenzeu a poposit pe coclaurile Bucovinei și atât de mult a iubit aceste locuri, încât s-a hotărât să nu mai plece. Și uite așa, te întâlnești cu el în galbenul păpădiilor și în mireasma ierbii. În dulceața laptelui și în privirea curată a oamenilor de munte.

Mergi la Breaza numai și numai dacă iubești natura și simplitatea satelor din nordul României.

Mergi acolo dacă vrei liniște și fugi de mulțime și betoane.

Mergi cu respect pentru oamenii locului  și smerenie în fața codrilor.

Închină-te călătorule – aici a poposit Lumina și și-a odihnit capul în poala dealurilor, la umbră de brad.

© Ionela Chiru

Mai multe despre Satul Bucovinean aici

proalpin.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s