Rubrica "Românul lunii"

Românii lunii septembrie: Adriana Milică și Ștefan Pintilie

Deschidem toamna cu doi români de care eu sunt tare mândră. Am ales să-i prezint împreună pentru că, printr-un insolit capriciu al sorții, s-au aflat preț de câteva ceasuri în același spațiu – într-o cârciumă și-n inima mea.

28.8.2017

Trebuie să scriu despre seara asta minunată la cald – despre prietenie, cârciumi și muzică de suflet .
Paranteză:
(Pe Adri, aka Kipi, am întâlnit-o în 2015. Unde? La o companie din Iași, unde se ocupa de departamentul de training.
Mă “îndrăgostesc” iremediabil de ea când, într-o „ședință” de feedback, cu o naturalețe dezinvoltă trântește neaoș: „Luați și voi un scaun în c…r”. Dap. Pentru că oamenii mișto – și mai ales cei de la Litere – iubesc TOATE registrele limbii. Așadar limbajul colorat – in doze optime – este mai mult decât binevenit. 🙂

Țin minte că în momentul cu pricina, m-am prăpădit de râs și drag. Era de-a mea. Am simțit asta instant. Fără figuri și fițe. Simplă și caldă ca o bucată de pâine abia scoasă din cuptor.15134810_1056639311129443_4447252322646040373_n

15094289_1056639197796121_6354075433962791617_n

Adriana Milică. Seara asta este despre ea. Și despre prietenia noastră frumoasă. Pe muzică de Ștefan Pintilie.

Adri, îți mulțumesc că ești. Om frumos, cu privire adâncă, în culoarea mierii de pădure. Îți mulțumesc pentru serile noastre încântătoare, cu discuții nesfârșite despre orice. Despre oameni, despre noi, despre lume. Cu stele în înalt și parfum amețitor de tei. Cu taclale colorate în fața unei halbe de bere.

21191404_1338873306239374_127961967_o (1)

Vara, toamna, iarna, primăvara. Într-un Iași care încă nu și-a pierdut sufletul. Cu oameni care încă nu și-au pierdut sufletul.

Cu Adri pot vorbi cam despre orice. Și ea poate vorbi  despre orice cu mine. Iar asta pentru că „Ceva”-ul ăla care stă la baza Universului este cu noi. Și în noi. (Despre numerele maestre și modul în care se atrag, cu altă ocazie poate 🙂 )

20429866_1313868675406504_3187253129216580218_n

 

Mă gândisem la un interviu cu Adriana. Dar Adriana este un om modest. Nu ar vorbi niciodată despre ea. Așa că voi vorbi eu despre ea. Cu nesaț și drag.

Mlădioasă și delicată în toate ale sale, om frumos – și la trup și la suflet, Adriana se numără printre cei mai mișto traineri ai Iașului. Cu idei frumoase pe care le puteți vedea aici.
Și pentru că profesioniștii adevărați sunt școliți și prin țară și pe afară – asta pentru o mai bună deschidere mentală și orizonturi mai largi, Adriana este posesoarea unui CV complex și foarte interesant: om de litere – de la licență și masterat în Filologie/Lingvistică ( specializarea română/engleză) până la un doctorat în lingvistică, cu o interesantă teză pe discursul publicitar, Adri a acumulat de-a lungul timpului competențe variate și cunoștințe solide în domeniul trainingului pentru adulți/trainingului corporate, atât prin experiența sa în cadrul multinaționalelor cât și prin cursurile de perfecționare la care a participat și participă ori de câte ori are ocazia.

Iar pentru că oamenii mișto nu se opresc niciodată din învățat, Adri s-a apucat de studiat psihoterapia în cadrul unui program de masterat al Facultății de Psihologie din Iași.

Sunt multe lucruri care ne leagă și multe aspecte pe care le avem în comun – iubim cârciumile simple, cu mâncare bună, vinul și cărțile, oamenii frumoși și isteți, plimbările, natura, taclalele cu sens, trainingul, învățatul de lucruri noi și desigur, ciocolata :)) (de fapt, lista este muuuult mai lungă)

Acum despre Cârciuma Veche : musai de poposit în acest restaurant din Iași – dacă nu pentru o mâncare moldovenească relativ ok, măcar pentru modul delicios în care a fost redactat meniul cârciumei cu pricina; toate denumirile/descrierile au fost redactate utilizându-se regionalisme mustind parcă de haz moldovenesc și voioșie zdravănă, numai bune pentru a încânta inima oricărui gurmand adevărat.

În serile de vară, îl puteți găsi aici pe domnul Ștefan Pintilie, un trubadur cu voce de aur și o tolbă plină de romanțe superbe.
Ceea ce surprinde la domnul Pintilie, este ușurința extraordinară cu care interpretează melodiile. Parcă respiră muzică, nu aer.

Așa l-am întâlnit și noi, într-una dintre ultimele seri de vară, cu aer călduț și bucuria de a sta la taclale în fața unei beri nefiltrate și a unor bucate moldovenești. Admitem că ne-am topit de drag când l-am văzut/ascultat pe acest menestrel ivit parcă din alte timpuri, dintr-un Iași interbelic, cu trăsuri și oameni eleganți pe sub tei înfloriți.

Atât de drag ne-a fost de el încât probabil am trimis cine știe ce vibrații admirative până la dumnealui. A venit la masa noastră și așa am intrat în vorbă cu minunea asta de om. Discursul lui elegant și profund aproape că făcea notă discordantă cu ambianța din jur. Domnul Pintilie nu este doar un muzician desăvârșit. El este, mai presus de toate, așa cum el însuși o spune (plin de delicatețe și modestie) – ”un chirurg al sufletelor”.

Să ne trăiți domnule Ștefan Pintilie și să ne bucurați ani mulți de-acum încolo cu vocea dumneavoastră minunată, să ne trăiți și să vă regăsim și altă dată, la fel, tânăr și plin de spirit, ca în seara asta frumoasă de sfârșit de vară.

Mai multe despre domnul Ștefan Pintilie aici.

© Ionela Chiru

2 thoughts on “Românii lunii septembrie: Adriana Milică și Ștefan Pintilie”

  1. :))) Stelique, eu m-am “indragostit” prieteneste. Iubirea mea e pur platonica. Asa cum iubesti un copac frumos, o floare, un munte.

   Briza diminetii pe plaja. Mirosul cafelei. Mersul prin iarba cu roua.

   Daca si tu o iubesti la fel, atunci e mare lucru! 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s