Moldova, colț de rai

Grințieș, gură de rai.

Undeva, la 80 de kilometri de Piatra Neamț, pe valea râului Bistricioara, găsești Grințieșul  printre obcinile năpădite de brazi.

 

Toponimul Grintieș s-ar trage din termenului german «Die Grentze», însemnând graniță, dat de către austrieci pe vremea Imperiului Habsburgic. Se spune că prin anul 1792 imperiul cu pricina și-a împins granița până la Prisecani, în vestul comunei Grințies, tot aici fiind instituite pichete de grăniceri și vamă.

Ușor, ușor, pământul intră  în posesia mănăstirilor, marii proprietari de pe raza comunei Grințieș devenind așadar mănăstirile precum și familia boierilor Cantacuzini (1676-1855) și familia  fostului domn Mihail Sturdza (1855-1945). În 1864, odată cu construirea unei mănăstiri grecești care devine ulterior biserică, se formează o comună numită Bistricioara, cu satele Bistricioara, Poiana, Grințieș și Bradu. Se păstrează acest nume al comunei aproape 100 de ani, până în 1957 când comuna se va numi Grințieș, cu satele Poiana, Grințieș și Bradu. (Sursa: Istoricul comunei Grințieș)

Dacă iubești sălbăticia tihnită a satelor de munte, dacă ești însetat de verdele codrilor și parfumul de cetină amestecat cu mirosul de vatră (acel „ceva” imposibil de descris în cuvinte, tipic satelor românești – fum de vreascuri și frunze umede, turte pe plită și lapte dat în fiert, mirosul cald al vitelor amestecat cu cel al fânului uscat) dacă iubești toate nimicurile astea îmbătătoare, atunci mergi la Grințieș pentru o gură de aer tare și o plimbare prin împrejurimile satului, până sus, în vârf de deal.

17629703_1191794480947258_8562354597456702124_n

Și dacă tot ai ajuns până aici și dorești să poposești  peste noapte sau pur și simplu să-ți astâmperi foamea, atât  Grințieșul cât și localitățile învecinate oferă  posibilități de masă/cazare în condiții decente și prețuri bune.

Eu m-am delectat cu o porție zdravănă de scrijele ( cele mai bune de pana acum) însoțite de un sos tare bun – maioneza cu castraveti murati si usturoi, plus o salata ciobaneasca.

17626340_1191177994342240_6810901560100543347_n

Si specialitatea casei numita ” Surpriza” – adică straturi de mamaligă cu branză, carnați, mușchi de porc și ouă ochiuri  🙂 Crâșmă drăguță, destul de pustie. Timp de așteptare OK. Nota: ca la mama acasa scrijelele, ca la mă-sa acasa salata  :)) (pensiunea La Roca)

 

 

Cu privire la obiectivele turistice, musai să amintim aici o biserică din lemn, clasificată ca monument de arhitectură. Construcția datează din secolele al XVIII-lea–al XIX-lea și  poartă numele de Duminica tuturor Sfinților fiind inclusă în lista monumentelor istorice din județul Neamț.

Bisericuta din lemn Grinties

Odihnă plăcută și hălăduieli cât mai frumoase!

© Ionela Chiru

2 thoughts on “Grințieș, gură de rai.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s