Rubrica "Românul lunii"

Cununa de lauri nu este a noastra. Nici tenis n-am jucat, nici brațul nu ne doare.

 

Românul lunii octombrie – Simona Halep

imagesRomânii au o plăcere sadic-porcin-voluptoasă de a se mânca între ei. Cu gura plină și un spirit coiotesc, de jivine care au adulmecat mirosul sângelui la masa leului, schelălăie de pe margine păreri care mai de care mai avizate. Mârâie și latră înciudați. Fac spume la botic și împroașcă otravă ori de câte ori un conațional a reușit prin forțe proprii să se înalțe deasupra gloatei. Să facă performanță. Cu 0 resurse din partea țării și societății ce își asumă acum – cu nerușinare – o victorie care nu îi va aparține niciodată.

Toată România fierbe pe marginea succesului Simonei Halep. Internetul a explodat, televiziunile au de papa pentru câteva săptămâni. Ziarele se mai târăsc o bucată. Toate astea pe spatele victoriei unei românce. Care până acum era „ia mai lăsați-ne cu Halep asta, că oricum e machidoancă

Aceeași Românie care nu a făcut nimic pentru fata asta talentată. Aceeași Românie care nu a ezitat și nu va ezita să dea cu Simona Halep de pământ la cea mai mică umbră de eșec.

Colcăie Fakebook-ul de gospodine care abia au scos antebrațul păros din oala de sarmale și grataragii de duminică care au devenit brusc, experți în tenis.

De jurnaliști și politicieni care pocnesc de mândrie națională.

Dacă Simona pierde, toți “haterii”mioritici  jubilează de satisfacție: uite dom’le că nu e chiar atât de bună pe cât se spune. Și s-ar bucura așa, în sinea lor de români mici, abrutizați și urâțiți de megalo-meschinăria tipic românească: băăăh, dacă eram în locul Simonei o spulberam pe aia! Aia fiind o Sharapovă sau o altă năzdrăvană din asta de peste hotare, furajată corespunzător.

Dacă Simona câștigă, devine brusc simbol național, ne crapă pieptul de atâta patriotism și rupem Internetu’cu mesaje de felicitare și citate motivaționale. Românii sunt cei mai buni! Bravo România!

Nu mă înțelegeți greșit, îmi ador țara. Nu și societatea în care trăiesc (Poate doar pe câțiva cetățeni care au lăsat ceva în urma lor. Și nu, nu vorbesc despre gunoi. 🙂

Dragă Simona, nu te cunosc și nici nu-mi pot imagina ce eforturi și câte sacrificii ai făcut ca să ajungi pe culmea asta. Numai tu și familia ta știți asta. Nu sunt nici expertă în tenis – e un sport care nu m-a interesat niciodată. Ca toate sporturile de altfel.

Tot ce vreau să-ți spun este faptul că noi, românii, nu avem absolut niciun merit în toată ecuația asta. Nu am participat în niciun fel la victoria ta.

Nu te-am ajutat cu nimic. Țara asta nu te-a ajutat cu nimic. Dimpotrivă. Ți-a criticat aspru cea mai mică slăbiciune.

Victoria ta, este strict A TA. Și cel mult, a familiei tale.

Așa că voi spune Bravo Simona Halep și nu Bravo România. Fie că te vei menține în top sau ba, tu vei rămâne fata aia din tenis care a scris istorie. Fata aia pentru care România nu a mișcat un deget și care, prin forțe proprii, a ajuns numărul 1 mondial.

Să fii sănătoasă și să te bucuri alături de cei dragi de această victorie. O meriți din plin.

Hats off to you!

© Ionela Chiru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s