Moldova, colț de rai

La poale de Cernegura – terapie prin copaci :)

În poiana Căprioara au coborât turmele de mistreți și au răscolit iarba. Ici-colo, câte un petec de zăpadă. Mă gândesc că năzdrăvanii ăștia sunt buni în loc de tractor. Să-i chemi să-ți tragă brazde în grădină și să le dai la schimb ceva ghindă. Și ceva urzici. În fine, fonfleuri din astea. De aici, din poiana Căprioara, poți urca până în vârf de Cernegura, pe un traseu de hiking tare frumos. Acolo, sus, alte poieni și alte minunății. Plus un izvor cu cea mai bună apă din lume. Dar bunătățile astea sunt rezervate celor răbdători și rezistenți la urcuș (nu e foarte înaltă Cernegura, însă e destul de abruptă).

29101502_1518472291612807_8346701157984370688_n

Și pentru că este martie, o sporovăială păsărească prin vârfuri de copaci, numai bună pentru liniștit neuronu’ epuizat și bombardat cu prea multă informație. Zburdă prin răcătănii pâraiele umflate în urma dezghețului și muzica lor mă sedează cum sedează valeriana surescitații.

Umblu lela prin poiană cu un zâmbet tâmp pe față. Sug cu paiul direct în ochi, albastrul ăla incredibil care atârnă deasupra brazilor. Găsesc o cioată-șezlong și mă lățesc pe ea, într-o fericire molatecă de gândac abia ieșit din hibernare. Vegetez la soare ca vietățile alea roșii cu picățele negre, pe garduri din scândură putredă.

Sunt o Pyrrhocoris apterus moțăind pe-o cioată, sau mai  pe limba tuturor, un fel de Vaca Domnului trândavă și prăbușită în cazanul cu Zen.

Pyrrhocoris_apterus.JPG

(Sursă foto commons.wikimedia.org)

Așadar, zac pe cioata mea magică și fac fotosinteză. În momentele astea mici de bucurie sublimă, când tot ce aud în timpane este sunetul păsărilor și unduirile brazilor, iar în depărtare, ușor estompat, sunetul vrăjit al apei clipocind printre pietre, în astfel de momente perfecte reînnoiesc legământul meu cu fratele codru și îngerii lui.

29135953_1518469561613080_2004627151629844480_n

Tu ești templul meu și pacea mea. Eu îți îmbrățișez copacii și îmi lipesc obrazul de scoarța lor. Îți sărut pinii, molizii, brazii, arțarii, fagii, stejarii și mestecenii.  Le dau binețe și mă înclin așa cum nu mă înclin în fața nimănui. Desăvârșirea Ta, eu te iubesc cum nu iubesc os de vietate pe lumea asta. Mare este Taina Ta și puțini cei ce te ocrotesc. Binecuvântat să fii tu frate al meu, cu toate ale tale, mierle și cerbi și brotaci. Am spus.

29027195_1518472348279468_2196565765459542016_n

29063595_1518469348279768_587135352351752192_n

 

29027148_1518470574946312_1931320989124132864_n

Bre și cum șăd eu așa și mă scurg ca rășina pe trunchiuri bătrâne, cu o rază băltindu-mi pe mutră și cu vitamina D lucrând eficient (ca un corporatist mic, mic) în fiecare celulă, meditez la minunea asta numită dendroterapie.

29063364_1518469504946419_473014330380517376_n

(Pinul meu drag)

Terapia prin copaci. Probabil că vine de la druizi treaba asta. Există arbori donori – care dau energie și arbori care “fură” energie (în sensul bun – te scapă de energia negativă). Cel puțin așa spun “specialiștii” în dendroterapie. Tu, bipedul fără pene și cu unghii late ai un biocâmp, el, copacul, are de asemenea un biocâmp. Dacă biocâmpurile voastre se pupă între ele, intrați în rezonanță și copacul te vindecă. Îți dă energie sau îți ia energie (în special în cazurile inflamațiilor sau tumorilor din corp). Dacă ai nevoie de energie este bine să stai cu spatele sprijinit de copac sau să-l îmbrățișezi timp de 10-15 minute. Sau să-l atingi cum crezi tu de cuviință. În așa fel încât să stai comod și să respiri în ritmul copacului. Ar fi bine să stai desculț, să  fii conectat la pământ.

copacul fermecat.jpg

Toată terapia asta prin copaci cere perseverență, tandrețe și încredere reciprocă. Trebuie să-ți găsești copacul pereche. Sau să-i permiți să te găsească. Dacă vei intra într-o pădure, lasă-te ademenit de acel copac spre care te simți atras în mod inexplicabil. De regulă, sunt copacii cei care ne invită în preajma lor. Este bine să vizitezi constant același copac pe care l-ai ales/te-a ales. În felul ăsta se înfiripă o legătură între tine și el. Copacul respectiv trebuie salutat, îmbrățișat, iubit, mângâiat și binecuvântat. Este la fel de viu ca tine. Așa că poți să-i mulțumești pentru prietenia voastră frumoasă și desigur, poți să-l pupi  cât mai des. În mod sigur nu se va supăra 🙂

Salcâmul, mesteacanul, stejarul, fagul, pinul, castanul, arțarul, teiul, frasinul, salcia – sunt copacii  donori, capabili să ne alimenteze cu energie. Ei sunt tămăduitorii cu energie pozitivă.

Salcâmul, teiul și salcia relaxează și induc o stare de calm/pace, iar stejarul amplifică starea celui care vine lângă el. Din acest motiv este indicat să ai o stare bună atunci când te apropii de un stejar.

Mesteacănul este unul dintre arborii mai pretențioși, un fel de aristocrat al copacilor; “simte” omul, așa că va comunica cu tine doar dacă ești limpede și cu intenții pozitive. Te va citi “imediat” și, în cazul în care nu ești “curat”, te va respinge.

În general, fagul și pinul oferă energie din plin. Așa că dacă te simți slăbit, epuizat, lovit de burnout, mergi într-o pădure de pin sau într-o pădure de fag.

La polul opus, copacii care ne pot ajuta să ne eliberăm de stres și de tot ce înseamnă energie negativă sunt plopul, bradul, platanul, mălinul, arinul. Ei preiau “deșeurile” și echilibrează energiile. Lângă un plop este indicat să rămâi 3-4 minute, nu mai mult. Asta dacă nu vrei să fii “drenat”. Plopul este unul dintre “vampirii energetici” când vine vorba de copaci.

Așadar, găsiți-vă copacul -“suflet pereche”. Vizitați-l cât mai des. Creați o conexiune cu el. Iubiți-l.

Iar dacă oamenii vă vor acuza că “nu sunteți duși de prea multe ori la biserică”, voi le puteți răspunde că sunteți “duși de prea multe ori la pădure” 🙂

În numele Copacului,

Amin.

© Ionela Chiru

2 thoughts on “La poale de Cernegura – terapie prin copaci :)”

  1. Draga Ionela, n-am studiat niciodata treaba asta cu dendroterapia, in schimb iti confirm ca asa stau lucrurile, toata tineretea mi-am petrecut-o in padure. Cel mai bine rezonam cu fagul, si intr-adevar in functie de starile pe care le aveam ma lipeam si de alte tipuri de copaci. Am avut si 2 arini in zona care mi-au marcat copilaria, de multe ori cand ma opaream la degetele de la picioare eram sfatuit de batrani sa-mi pun frunze de arin si ma vindecam. Multumim pentru articol!

    Like

    1. Hello Stelique 🙂 Da, copacii sunt vindecatori. Insa nu trebuie sa fie poluati. Cei din parcurile oraselor nu sunt tocmai buni pentru dendroterapie. Te salut!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s